Litt mer fra Malawi...

Dag 9 (23.01)


I dag møtte vi Loraine i resepsjonen halv 10, for å dra av gårde på tremarkedet som ligger like i nærheten. Der fikk vi handlet fra oss alle mann. Alt fra trommer, til smykker, ulike figurer og postkort ble handlet inn. Selgerne var overglade for å ha oss der, og alle prøvde for harde livet og få oss til sin salgsbod. Det skal vel kanskje sies at noen av dem var altfor pågående, og rett og slett slitsomme!

Videre gikk turen til Capital. Her spiste vi lunsj og koste oss i solsteken.. det ble vel kanskje til og med litt for mye sol på noen av oss!! Når vi sitter på hotellrommet vårt nå, og skriver dette innlegget, ligner vi begge på to solstekte tomater ;)

Ellers så har Kristin, Heidi og to lærere fra Trosvik kommet nedover i dag... Så i kveld blir det en felles middag på Korea Garden, og muligens litt kortspill J

Ps. Det er utrolig deilig med helg:D

Vi blogges!

Kristine&Caroline

 Dag 8 (22.01)
 

Nok en dag i praksis er unnagjort! Dagene her nede flyr av gårde! Vi har allerede vært på reis i en uke. Utrolig!

I dag har vi hatt en fin observasjonsdag på skolen. I tillegg til matematikk og engelsk fikk vi også observert religion og expressive arts. Dagens topic i expressive arts var ulike afrikanske danser. Etter hvert som læreren skrev ned navnene på de ulike dansene på tavla kom det elever opp og danset og sang til de forskjellige dansene. Helt fantastisk å se hvilken rytme disse barna har! Vi ble mektig imponert over hva de får til bare ved å bruke seg selv. (Vi skal prøve å legge ut en liten filmsnurt i løpet av helga) Vi rettet også matematikkbøkene til elevene i dag. Det virket som det var stas at vi rettet, så bunken med bøker vokste seg stadig større. Òg.. vi klager hjemme over at vi må rette 30 bøker?!? Her kan man minst tredoble antallet, det fikk vi erfart i dag ;)

Etter endt skoledag reiste vi hjem igjen til hotellet. Vi spiste lunsj(spagetti  bolognese), og bare slappet av og koste oss fram til Loraine kom senere på kvelden. Loraine skal være vår ?barnevakt? fram til Heidi og Kristin kommer ned lørdag formiddag, da Tor- Arne og Odd er på safari denne helgen.

Middagen spiste vi på den italienske restauranten, Mamma mia.. Det ble pizza på oss i dag igjen! J

Nå skal det bli deilig med helg!!

 Dag 7 (21.01)


FRI!!

I dag skulle vi egentlig vært med på å åpne en flerbrukshall på en av skolene, hvor utdanningsministeren også skulle delta. Men siden det kom noe i veien for ministeren, fikk vi dagen fri :D Dermed gikk turen til Capital hotell, et av de beste hotellene i Malawi. Her bodde også kronprinsesse Mette Marit under sitt besøk her i landet.

På Capital storkoste vi oss ved bassengkanten i strålende vær, fram til regnet satt inn.. men, da fikk fire av oss full kroppsmassasje ;) Kristine fikk også trena en times tid på hotellets treningsstudio! Etter flere timer her, gikk turen hjem til Korea Garden igjen. Her slappet vi av, før vi alle møttes til litt mat på kveldinga før vi gikk til sengs.

 
Dag 6(20.01)


Nok en dag er over! Tiden går så altfor fort her nede. Vi har hatt nok en observasjonsdag på skolen. Dagen i dag ble litt annerledes enn i går. Odd og Tor- Arne måtte fikse litt på praksisskolen vår.    Siden Shinshapo er en ny praksisskole i år, trenger de litt mer veiledning enn de andre skolene her nede. De bestemte blant annet at den 7.klassen vi skal ha praksis i må deles. Slik at vi også får tilnærmede like undervisningsforhold som de andre studentene. Dette var svært vellykket. Endelig klarte vi å høre hva læreren sa til elevene. I går var dette umulig. Det var bråkete i og utenfor klasserommet! I dag hadde de til og med fått ?vakter? på utsiden av klasserommet. Dette for at de andre elevene på skolen ikke skulle forstyrre. Det er klart det er spennende med to hvite jenter (asongo = hvit mann) på skolen, men det var ikke måte på hvor mye de forstyrret og bråkte. De pratet med elevene som satt bakerst i klasserommet, og andre elever hoppet ut/inn gjennom vinduene.

Ellers resten av denne dagen slappet vi  av ved bassengkanten på hotellet vårt, før turen gikk videre til den italienske restauranten Mamma Mia. Her spiste vi god pizza og storkoste oss.

De siste dagene her nede, har vi også hatt besøk av Mr. Mayambo. En tidligere rektor fra Zimbabwe, som var med på å starte dette samarbeidsprosjektet mellom Kjølberg og en skole Zimbabwe i 1997. Dette var hans siste dag her i Malawi sammen med oss, derfor ble denne kvelden også en avslutningskveld. På slutten av middagen reiste han seg og holdt en meget rørende tale, som gikk dypt inn i oss alle. Mr. Mayambo er virkelig en mann med et meget stort hjerte, visdom og kunnskap!


  Dag 5(19.01)


Dagen i dag startet grytidlig. Minibussen stod klar foran resepsjonen på hotellet klokken 06.50 . Tidlig! I dag var vår første dag alene på skolene. Vi ble sluppet av minibussen først, da var klokken ca 07.00. Rektoren og ?inspektøren? stod og ventet på oss da vi kom kjørende inn porten. Vi ble tatt godt imot av både lærere og elever. De hadde en slags velkomst til oss ute på en stor åpen plass. Der var det fullt av elever. De sang, og vi fikk en fin velkomsttale av rektoren.

Dagen gikk med til å observere 7.klasse. Vi var tilstede i både matematikk, engelsk og science&Technology. Det var en lærerik dag, med mange nye inntrykk. Vi satt bakerst i klasserommet, bak ca 170 elever. Prøv å forestille dere 170 elever inne i et klasserom i Norge. Det ville vært umulig!! Etter fire timer på skolen, var vår observasjonsdag over. Minibussen trillet inn på plassen, og vi vinket farvel til skolen(og barna) for denne dagen..

Resten av ettermiddagen, fram mot middag slappet vi av inne på rommet? Det var mange inntrykk og opplevelser som måtte fordøyes etter første dag i praksis.

Middagen i dag spiste vi her på hotellet. Tror det var flere enn oss som var ganske så slitne i hodet etter første dag på de ulike skolene. Vi ble gode og mette i dag også, det blir nok ingen slankeleir her i Malawi..(!) Etter middagen gikk de fleste hvert til sitt. Vi hadde et lite besøk av de to resterende medlemmene av fantastic four(basisgruppa vår), Kristine og Lise, før vi la oss til å sove. Det er alltid like hyggelig med besøk av de to. Vi har ALLTID nok å skravle om.  ;)

 

16 kommentarer

Ape

26.jan.2010 kl.12:31

Rumpe!

Justin 7kl.

26.jan.2010 kl.12:33

Du må lære dem norsk, lær dem disse orda...
Kæll
Tælle
Guttær
Spelle Fotball
Pene Jentær (mikk)
Bikkjer
Høyesterettjustisminister
Hællæ
Emil
Tomlær
Mame Biriam Diouf
Laserpennær
Liverpol suger

Martinius

26.jan.2010 kl.12:34

Fine bilder!

Ole-Jacob

27.jan.2010 kl.08:26

Kult, var de salgs folka slitsomme...? Kjøpte dere noe av dem?

Emil, 7kl.

27.jan.2010 kl.08:32

Kan du noen ord på Malawisk? :-)

Daniel 7kl

27.jan.2010 kl.08:32

Hei kristine. Vi skal kanksje gå på ski til fredag.Og det er -13c ute nå.

Ole-Jacob

27.jan.2010 kl.08:35

Siden det er så mange i en klasse, blir det ikke veldig mye bråk!?

Og en ting til åssen gym har de når de er 150 elever!?

27.jan.2010 kl.08:36

Vi har mye å gjøre neste uke vi skal lage noe til kirke framfor ukeplan.

Mikkel Åstrøm

27.jan.2010 kl.08:37

Hoe gaan dit?

Hoe lank het jy breek?

Hoe kan jy doen jy dit in die gimnasium?

Oversette dette a! :P

27.jan.2010 kl.08:37

Er det fint vær nede i afrika(Malawi).

Martinius 7kl.

27.jan.2010 kl.08:40

Har de mye lekaer?

Marius 7kl

27.jan.2010 kl.08:41

Har dere badet i bassenget ?

Får dere frokost på senga?

Når våkner dere på morgenen?

Har de friminutt?

Hva spiser dere til middag?

Hva drikker dere mest?

Er det god mat der?

DERE MÅ SVARE!!!

Lars-Ole 7kl.

27.jan.2010 kl.08:41

Hei hoper du har det fint for det har ivertfall jeg,

men nokk om detjeg lurer på hva dere lerer de 300 (170)elevene??

Ole-Jacob

27.jan.2010 kl.08:41

Hey Kristine, tuna ni njema hapa. Je, ni moto huko? Celsius digrii ngapi?

Dette er swahili oversett dette a.

PS: åssen språk er det der dere bor?

Daniel

27.jan.2010 kl.08:44

How are wanafunzi.

Kristine

27.jan.2010 kl.20:12

Hei Hei alle sammen;)

Veldig hyggelig å høre fra dere der hjemme!! Jeg har det kjempe bra, stortrives;)

Det går over all forventning å undervise her nede, selv om elevantallet er større enn hele torsnes skole! (Tenk det!!)

Til nå har vi ikke observert gym her nede, men fra neste uke er det vi som skal ha gymtimene. Så da skal dere få høre hvordan det er å ha gym med over 100 elever samtidig! Vi har hatt med en del fotballer og freesbees ned hit. Det er svært populært å leke med dette i pausene.. :)

Den dagen vi var nede på tremarkedet kjøpte vi oss både smykker, trefigurer og trommer. For oss nordmenn er det veldig billig å handle på slike tremarked her nede.

Ellers må jeg si at vi ikke får frokost på senga her nede,Marius. Vi står opp klokken 06.00 hver morgen, og drar avgårde til skolen klokken 07.00.

Badebassenget bruker vi mye. Det er deilig med litt avkjøling etter endt skoledag! Jeg skal prøve å legge ut litt bilder senere i kveld;)

I løpet av disse to ukene har jeg lært meg noen ord og fraser. God morgen, er for eksempel; Matzoka blanchi.

Hei: chap,chap

hadet: thionana maua

Håper dere har det bra hjemme i Norge!! Hils alle på skolen;)

Klem fra Kristine;=)

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits